Parsakausi on täällä!

Jee, nyt saa taas parsaa! Parsa on ihan parasta ja kaiken kanssa – risotossa, piirakassa, kalan lisukkeena tai ihan vain sellaisenaan. Meillä parsakausi on korkattu jo parilla nipulla, ja seuraavaksi menussa olisikin parsaa kuhan ja palsternakkapyreen kaverina. Kolmas nippu varmaan katoaa suihin ihan sellaisenaan uppomunan kanssa.

Olen aikaisemmin jakanut täällä pari parsareseptiä (mikä on kyllä liian vähän), ja ajattelin laittaa ne nyt uudestaan jakoon siltä varalta, ettei jollain vielä inspiraatio parsan kokkaamiseen ole herännyt.

pinossa parsaresepti

Ennen sitä kuitenkin kerron lyhyesti, mikä on minun mielestäni se paras tapa valmistaa vihreää parsaa: Napsautan puisen osan pois taittamalla parsaa varovasti tyvestä. Sen jälkeen vain huuhtelen parsan ja paistan runsaassa voissa pannulla. Lopuksi päälle suolaa, pippuria ja hitusen sitruunamehua, avot! Kuoriminen ja keittäminen on siis turhaa, jos haluaa säilyttää parsassa pienen purutuntuman.

sitruunarisotto

Sitruunarisotto ja paistettua parsaa kahdelle

0,8 l kasvislientä (kiehuvaa)
65 g voita
1 tl oliiviöljyä
1 pieni sipuli raastettuna
1 valkosipulinkynsi
200 g hyvää risottoriisiä
0,7 dl kuivaa valkoviiniä
20 g parmesanraastetta +ylimääräistä tarjoiluun
1-2 rkl sitruunamehua
1 rkl sitruunankuorta
suolaa, mustapippuria
lisäksi vihreää tankoparsaa ja voita niiden paistoon.

Raasta sipuli ja hienonna valkosipuli. Raastamalla sipulista irtoaa nestettä, joka vie mukanaan kitkeryyttä. Kuumenna kattila liedellä, lisää 1 tl voita sekä 1 tl oliiviöljyä ja kuullota sipulit rasvassa. Lisää riisi ja sekoita rasva riisiin kunnolla. Anna riisin lämmitä hetki koko ajan sekoittaen. Lisää viini ja anna sen haihtua. Lisää puolet kasvisliemestä riisin joukkoon. Sekoita risottoa jatkuvasti ja lisää vähitellen loput nesteestä. Maistele ja sekoita, kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää (n. 15 minuuttia). Sekoita joukkoon raastettu sitruunankuori ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä päälle pieneksi pilkottu voi ja parmesanraaste. Laita kansi päälle anna risoton levätä muutama minuutti parsan paiston ajan.

Valmistele parsa katkaisemalla siitä pois puinen osa alavarresta (taita parsaa molemmista päistä, parsa napsahtaa poikki sopivasta kohdasta). Paista parsaa voissa pari minuuttia kummaltakin puolelta, tarkista kypsyys esimerkiksi hammastikulla. Parsaan saa jäädä hieman purutuntumaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile yhdessä risoton kanssa.

PARSA-KINKKUPIIRAKKA

Parsa-kinkkupiirakka

Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl viileää vettä
Täyte:
8 vihreää tankoparsaa
150 g ylikypsää palvikinkkua
3 munaa
200 g ranskankermaa
1 pieni sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1,5 dl parmesanraastetta
suolaa, pippuria

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Valmista pohja nyppimällä voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja painele seos taikinaksi. Painele taikina n. 26 cm piirakkavuokaan (itse kaulin taikinan ensin jolloin pohjasta tulee tasaisempi) ja nosta se jääkaappiin 10 minuutiksi. Halutessasi voit lepuuttamisen jälkeen esipaistaa pohjaa painon kanssa 10 minuuttia.

Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää ranskankerma, raasta mukaan valkosipuli, sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.

Käsittele parsa. Katkaise parsan puinen osa pois. Tasaa parsat nupusta katsottuna ja leikkaa ne n. 8 cm pituisiksi. Nämä parsat tulevat piirakan pinnalle. Keitä parsoja suolatussa vedessä muutama minuutti ja nosta ne kylmään veteen odottamaan (parsasta tulee pehmeä ja se on helppo syödä piirakan mukana). Pilko parsojen loppuosat pieneksi.

Hienonna sipuli ja kuutio kinkku. Levitä sipuli, pilkottu parsa ja kinkku pohjan päälle. Kaada munaseos täytteen joukkoon ja ripottele päälle parmesanraaste. Paista piirakkaa n. 10 minuuttia uunin alatasolla. Kun pinta on hyytynyt hieman, paina kevyesti keitetyt parsan piirakan pinnalle. Paista piirakkaa vielä n. 20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinta kauniin ruskea. Anna piiraan levätä hetki ennen tarjoilua.

Hyvää ruokahalua!

 

Seuraathan blogiani jo myös Instagramissa ja Bloglovinissa?

Essi / Pinossa - -
Posted in reseptit, ruoka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *