Vinkit kauniiseen petaukseen

How to make bed like a pro. Nuo sanat kirjoitin Googlen hakukenttään vuosia sitten. Noilla sanoilla ohjeita löytyy niin hotellien aluslakanoiden laitosta kymmenien koristetyynyjen asetteluun. Mutta kuinka pedataan sänky niin, että se kaikessa ihanuudessaan on myös toimiva? Harvalla meistä on tarpeeksi suurta tuolia (ja viitseliäisyyttä) koristetyynyröykkiön säilyttämiseen, joten tässä minun vinkkini kauniiseen, kutsuvaan ja arjessa toimivaan petaukseen.

pinossa vaalea makuuhuone 11.3.18 2

Sängyn petaaminen on jännä juttu. Jos asiaan ei vihkiydy eikä kauniin petauksen vaikutusta sen suuremmin ajattele, sänky pedataan vetämällä päiväpeitto ylös asti litistettyjen petivaatteiden päälle. Tämän jälkeen sängyn päälle heitetään pari koristetyynyä juuri siihen kohtaan, johon tyynyt päiväpeiton alla loppuvat. Ja ehkä jalkopäähän heitetään vielä huolitellun tarkasti yksi torkkupeitto. Lopputulos on tylsä ja lättänä eikä todellakaan kutsuva, mutta silti uskaltaisin väittää suurimman osan suomalaisista petaavan sänkynsä juuri näin.

Kauniin ja kutsuvan petauksen voi toteuttaa kahdella eri tavalla: Jenkkityyliin tai käytännöllisesti. Jenkkityyli tarkoittaa sitä, että petaukseen kuulu kaksi aluslakanaa, yksi ylimääräinen peitto, päiväpeitto, viltti ja kymmenkunta tyynyä. Näillä saadaan aikaiseksi juuri se täydellisen kutsuva ja kerroksellinen petaus, joita näkee pedattuna esimerkiksi sisustuskauppojen petivaateosastoilla. Petaus on todella kaunis ja kutsuva, mutta oikeasti kenelläkään meistä ei ole aamuisin puolta tuntia aikaa käytettäväksi sängyn petaamiseen saatika sitten tilaa säilyttää kaikkia tyynyjä silloin, kun sänky on käytössä.

pinossa vinkit kutsuvaan petaukseen11.3.18 2

Tämän takia minä ja muut asiaan vihkiytyneet ovat opetelleet petaamaan sänkynsä kauniiksi ja kutsuviksi käytännöllisesti niillä samoilla elementeillä, joilla miljoonat muutkin petaavat sänkynsä. Lattean fiiliksen poistamiseksi olemme opetelleet pari vinkkiä, joilla jokainen sänky muuttuu hetkessä tylsästä kutsuvaksi.

Vinkit kutsuvaan ja toimivaan petaukseen:

Osta kauniit lakanat. Lakanoiden näkyminen on yksi tärkeimmistä asioista kutsuvassa petauksessa joten lakanoiden tulisi olla kauniit ja sopia toisiinsa. Itse suosin yksiväristä pellavaa.

Älä petaa sänkyä ja kauniita lakanoita piiloon! Huoleton puolipetaus toimii lähes aina ja päiväpeitto saisikin peittää sängystä vain 2/3. Itse taitan päiväpeittoon ylimääräisen taitoksen yläreunaan kerroksellisuuden lisäämiseksi. Joskus asettelen viltin korostamaan taitosta.

pinossa vaalea makuuhuone 11.3.18 3

Käännä peiton reuna päiväpeiton päälle. Näin saat petaukseen lisää kerroksellisuutta ja muhkeutta. Jos sängyssäsi ei ole tuplapeittoa, voi tavallisen peiton kääntään pitkittäin sänkyyn. Meillä on untuvainen paripeitto ja vielä ylimääräistä muhkeutta saan petaukseen vetämällä peiton hieman yli jalkopäästä päiväpeiton alla.

Käytä 3-5 koristetyynyä. Nosta nukkumiseen tarkoitetut tyynyt sängynpäätyä vasten nojaamaan. Laita niiden eteen kaksi koristetyynyä ja niiden eteen vielä yksi tyyny. Etummaiseksi tuleva tyyny voi olla erimallinen tai muuten koristeellisempi kuin muut.

Panosta materiaaleihin. Kauniit ja laadukkaat materiaalit ovat todellista arjen luksusta!

Sängynpääty sitoo kokonaisuuden yhteen. Sängynpäädyn ei tarvitse olla kallis tai näyttävä, pelkkä verhoiltu vaneri tekee jo ihmeitä. Päädyn tulisi olla hieman sänkyä leveämpi.

pinossa vinkit kutsuvaan petaukseen11.3.18 3

Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että näillä vinkeillä petaan itse sänkymme ehkä kerran viikossa. Muuten sänky jää aamuisin aina petaamatta. Onneksi pellava sopii hyvin petaamattomaan petaukseen!

 

Lue myös: Keväistä ilmettä makuuhuoneeseen

Seuraathan blogiani jo myös Instagramissa ja Bloglovinissa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *