Sitruuna-marenkipiirakka

sitruuna-marenkipiirakka pinossa 18.2.2018 2

Blogiani alusta asti lukeneet varmasti muistavat, että olen jakanut tämän reseptin ennenkin. Tämä sitruuna-marenkipiirakka on näyttävä, helppo tehdä ja ainekset siihen löytyvät lähes aina kotoa. Tämä on siis todellinen the resepti, johon ohjetta kysellään usein. Blogin muuton yhteydessä vanhat postaukseni vähän kärsivät googlen sijoituksissa ja siksi päätin jakaa tämän sitruuna-marenkipiirakan reseptin uudemman kerran. Ja olihan tämän kiva päästä kuvaamaan uudelleen kehittyneillä taidoilla 😉

sitruuna-marenkipiirakka pinossa 18.2.2018 1

Sitruuna-marenkipiirakka

Pohja
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vettä

Sitruunatahna
1,5 dl sokeria
2 dl vettä
1 dl sitruunanmehua
2,5 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
ripaus vaniljajauhetta

Marenki
4 valkuaista
ripaus suolaa
1,5 dl erikoishienoa sokeria

Vuoraa irtopohjavuoka, halkaisija 21-24 cm, leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoka korppujauhoilla.

Tee pohja. Sekoita käsin nyppien kuivat aineet huoneenlämpöiseen rasvaan. Lisää kylmää vettä varovasti ja puristele taikina tasaiseksi. Kauli taikina  kahden leivinpaperin välissä ja viimeistelen painemalla sen vuokaan käsin. Taikina kannattaa painella kulmiin ohuesti, sillä muuten paksua taikinaa on vaikea syödä lusikalla. Nosta vuoka jääkaappiin n. 15 minuutiksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta piirakkapohjan päälle leivinpaperi ja n. 3 dl kuivia herneitä tai riisiä. Paista uunin alatasolla 15 minuuttia. Ota leivinpaperi ja herneet pois ja jatka paistamista 5 minuuttia.

Pohjan tekeytyessä ja paistuessa valmista täyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan voita ja vaniljaa lukuun ottamatta. Kuumenna seosta koko ajan vatkaten kunnes se sakenee ja kiehahtaa. Lisää paloiteltu voi ja vanilja voimakkaasti vatkaten.

Tee marenki. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi kuivassa, puhtaassa kulhossa. Lisää ripaus suolaa, se tasoittaa makeutta ja auttaa vaahdon muodostumisessa. Lisää sokeria vähitellen pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja sitkeää.

Kaada sitruunatäyte kypsän pohjan päälle. Levitä nuolijalla marenki täytteen päälle ja muotoile vaahto aaltoilevaksi. Kypsennä uunissa vielä 5-10 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Voit myös käyttää puhalluslamppua pinnan kypsentämiseen uunin sijaan. Tarjoile jäähtynyt piiras vielä saman päivän aikana.

Huom! Näin tehty marenki kutistuu ja siitä irtoaa nestettä kun piirakka seisoo huoneenlämmössä. Jos piirakan leipoo valmiiksi seuraavalle päivälle, kannattaa tehdä italialaista marenkia.

***
Lue myös: Terveellinen taatelikakku
Seuraathan blogiani jo myös Instagramissa ja Bloglovinissa?

Essi / Pinossa - -
Posted in reseptit, ruoka

2 kommenttia “Sitruuna-marenkipiirakka

    1. Suosittelen, tää on niin helppo, halpa ja hyvä! Tätä kun tekee kerran niin jää koukkuun 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *