Tammikuun ryhtiliike ja samettinen artisokkakeitto

En tiedä kuinka teidän vuosi on alkanut, mutta meillä se on startannut oikein rytinällä. Töissä ehti rauhoittua hetkeksi, ja nyt uuden kevätmalliston deadlinet puskee taas päälle. Myös siviilin puolella on riittänyt tekemistä, kun tammikuun kaikki viikonloput ovat yksi toisensa jälkeen täyttyneet menosta. On kahvittelua, synttäreitä ja Japanin matkan suunnittelua, mutta ehkä eniten odotan tulevaa lauantaita ja meidän pienen Insta-porukan tapaamista. Ihana @retromoderni Suvi kutsui meidät kylään ja odotan innolla hänen ja muiden tapaamista ihan livenä!

samettinen artisokkakeitto pinossa

Olen yrittänyt palata syömisen kanssa ruotuun, mutta kaikki tämä ylimääräinen ohjelma ei tee sitä helpoksi. Lounaalla syön kiltisti salaattia, mutta iltaisin herkutteluun on edelleen liian helppo sortua. Keho suorastaan huutaa sokeria kamalien suklaan vieroitusoireiden kourissa. Laiskottelu on myös johtanut einesten nauttimiseen enemmän kuin kerran viikossa, joten ryhtiliike on nyt tehtävä. Aloitetaan se keitolla!

Tämän artisokkakeiton reseptin löysin googlen kuvahaun perusteella Yhteishyvästä ja muutaman kokkauskerran jälkeen se on meidän keittiössä päätynyt tähän nykyiseen muotoonsa. Keitto on lempeän makuista ja helppo valmistaa, joten se soveltuu hyvin arkiruuaksi. Reseptiä on myös helppo varioida erilaisilla yrteillä esimerkiksi suosikillani timjamilla.

samettinen artisokkakeitto pinossa 2

Samettinen artisokkakeitto 4:lle

 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 1 iso sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • (1 dl valkoviiniä)
 • 0,7 l hyvää kana- tai kasvislientä
 • 5-6 isoa jauhoista perunaa
 • 2 prk säilöttyjä artisokansydämiä
 • 1 prk mascarponea
 • suolaa, mustapippuria
 • notkistamiseen tarvittaessa kermaa, maitoa tai lientä.

Kuullota hienonnettuja sipuleita isossa kattilassa tilkassa öljyä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää halutessasi viini ja haihduta. Kuori ja pilko perunat 3-4 osaan. Lisää liemi, kiehauta ja lisää perunat kattilaan. Anna kiehua hiljalleen kunnes perunat ovat juuri kypsiä. Lisää valutetut artisokat ja anna kiehua vielä muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Itse siivilöin keiton tässä vaiheessa, jolloin rakenteesta tulee todella samettinen (tämän voi jättää väliin mutta suosittelen näkemään vaivan). Lisää mascarponejuusto, notkista keittoa tarvittaessa ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile artisokkakeitto esimerkiksi paahdettujen pähkinöiden tai dukkahin kanssa.

Essi / Pinossa - -
Posted in reseptit, ruoka

3 kommenttia “Tammikuun ryhtiliike ja samettinen artisokkakeitto

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, tätä voisi kokeilla kokeilemisen ilosta. 🙂 Muutama kysymys vain: siivilöitkö ennen vai jälkeen soseuttamisen? Ja kun olet lisännyt mascarponen ja mahdollisen lisänotkistuksen, niin lämmitätkö vielä keiton liedellä?

  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Siivilöinti siis soseutuksen jälkeen ja mascarponen lisäämisen jälkeen keiton voi vielä surutta kiehauttaa, silloin juusto liukeneekin paremmin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *