Pyöreät joulutortut

6.12.17 2

Olen aina pitänyt joulutortuista, eikä perinteistä luumuhilloa mielestäni ole koskaan tarvinnut korvata esimerkiksi omenamarmeladilla. Parasta joulutortuissa onkin aina ollut se luumuhillo, joka kerran vuodessa maistuu niin hyvältä, että voisin syödä sitä suoraan purkista (ja syönkin).

Usein perinteisiä tähtitorttuja syödessäni suunnittelin haukattavat kohdat etukäteen niin, ettei kuiva sakara jäisi vahingossakaan viimeiseksi suupalaksi. Usein se kuitenkin jää. Ärsyttävää, miksi hilloa ei voi saada joka haukulla! Näppärä tyttönä tietenkin kehitin ongelmaan simppelin ratkaisun: jätin sakarat muotoilematta.

6.12.17 3

Pyöreän joulutortun konsepti ei varmasti ole uusi, mutta itse aloitin tekemään niitä muutama vuosi sitten ja samalla ratkaisin inhottavan kuivan sakaran ongelman. Täydellisten ja tasalaatuisten pyöreiden torttujen tekeminen on kuitenkin haastavaa, joten ymmärrän hyvin miksi sakarat ovat aikoinaan tulleet niin suosituiksi.

Täydellisen ja symmetrisen pyöreän joulutortun salaisuus on juuri oikea määrä hilloa täysin keskellä taikinapalaa – liian sivussa olevan hillon kohoava taikina tiputtaa pellille 100% todennäköisyydellä. Jos pyöreän muodon leikkaa lasin avulla, kannattaa reunaan tehdät tasaisesti pienet painaumat veitsellä, silloin taikina todennäköisesti kohoaa suoraan.

6.12.17 4

Pyöreiden torttujen leikkuusta jääneen taikinan olen kaulinut uudestaan levyksi ja leikannut siitäkin pyöreitä torttuja. Uudelleen kaulittu taikina ei kohoa yhtä kauniisti ja lopputulos on ehkä enemmän keksimäinen kuin torttumainen. Maku on kuitenkin hyvä ja sehän on tärkeintä. Pyöreiden torttujen sijaan voisin tietenkin tehdä neliönmallisia torttuja, joilloin hilloa saisi joka haukulla eikä taikinaa menisi leikkaamisesta hukkaan. Neliöt eivät kuitenkaan olisi ihan niin söpöjä kuin nämä pyöreät versiot.

Essi / Pinossa - -
Posted in joulu, ruoka

2 kommenttia “Pyöreät joulutortut

  1. Veikeä idea nuo pyöreät tortut, tunnistan kuivan sakaran ärsyttävyyden! Koitin joskus sydänmuotilla vähän samalla taka-ajatuksella, mutten saanut niitä kohoamaan kauniisti… Joskus on muuten kiva lisä tortuissa perinteisen luumusoseen kanssa appelsiinituorejuusto, nam! Blogistasi on kiva käydä välillä kurkkaamassa kuulumisia ja katsomassa kauniita kuvia kauniista kodista. Mukavaa joulunaikaa toivottelee kolmen pienen pikkuserkkusi äiti 🙂

    1. Hei Päivä, kiitos ja kiva kun jätit kommentin! Hetken jouduin kaivelemaan muistin sopukoita, ennenkuin kasvot tulivat mieleeni. Olisinkohan ollut ala-asteella kun viimeksi on nähty?

      Tuo tuorejuustovinkki myös soittaa kelloja, jossain niitä on varmaan tullut syötyä. Täytyykin ostaa sitä seuraavan kerran kaupasta ja leipasta testierä myös sillä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *