Kanelilla maustettu fudge

fudge resepti 2

Ostin glukoosisiirapin kaappiin jo vuosi sitten, jolloin tarkoituksenani oli tehdä jouluksi inkiväärillä maustettuja fudgeja. Kermatoffeet jäivät kuitenkin tekemättä ja sokeroidut inkiväärit pisteltiin parempiin suihin. Tänä vuonna päätin ottaa joulukarkit kokeiluun uudemman kerran.

En koskaan aikaisemmin ole tehnyt fudgeja, eivätkä makeat muutenkaan kuulu bravuureihini. Jälkiruokien teko on aika tarkkaa kemiaa ja olin kuullut karkkien teon olevan vielä astetta vaikeampaa. Ensimmäisenä reseptinä päätin kokeilla tätä Dan Sukkerin reseptiä, joka vaikutti suhteellisen simppeliltä. Fudgereseptiä tuunasin hieman lisäämällä mukaan kanelitangon ja käyttämällä vaniljapulveria vaniljasokerin sijaan.

fudge resepti

Fudge

 • 2 dl kuohukermaa
  ½ tl suolaa
  vajaa 1 ½ dl (200 g) Dansukker Glukoosisiirappia
  2 ½ dl (225 g) Dansukker Taloussokeria
  2–3 rkl Dansukker Tummaa siirappia
  ½ dl vettä
  kanelitanko
  1 ½ dl Dansukker Tomusokeria
  1–2 rkl vettä
  1 rkl Dansukker Vaniljasokeria tai 1 tl vaniljapulveria

Sekoita suola kermaan.

Mittaa glukoosisiirappi paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Lisää sokeri, tumma siirappi, kanelitanko ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä täydellä teholla, kunnes seoksen lämpötila on 124 °C. Sekoita välillä.

Lisää kerma-suolaseos sekoittaen kattilaan (varo, seos kuohahtaa). Kuumenna uudelleen 124 asteeseen koko ajan sekoittaen.

Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä 90 asteeseen. Ota kanelitanko pois seoksesta. Sekoita massaa jäähtymisen aikana.

Sekoita 1 rkl vettä, tomusokeri ja vaniljasokeri/-pulveri tasaiseksi, kiinteäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä tipoittain. Lisää tomusokeritahna saman tien voimakkaasti sekoittaen massaan. Sekoita tasaiseksi.

Kaada kuuma massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan, käytä lopuksi kaavinta, ja levitä tasaiseksi. Anna jäähtyä vähintään muutama tunti kunnes fudge on leikattavissa. (Jäähtymisaika riippuu fudgen paksuudesta.)

Leikkaa jäähtynyt fudge paloiksi ja nauti.

Huom! Fudgemassaan keittämisen jälkeen lisättävä tomusokeritahna saa aikaan fudgelle tyypillisen pehmeän, ”purtavan” rakenteen. On tärkeää, että annat massan jäähtyä 90-asteiseksi ennen tomusokeritahnan lisäämistä. Liian kuumaan massaan lisääminen saa aikaan tomusokerin liukenemisen, ja lopputuloksena on sitkeä toffee.

Tein fudgen tarkasti ohjeen mukaan ja vahdin seoksen lämpötiloja elektronisella mittarilla, silti lopputulos ei ihan vastannut sitä mitä odotin. Jäähtyessään fudgesta tuli hieman tiiviimpää ja kovempaa, kuin mitä ohjeen kuvan perusteella olisin odottanut. Maku oli kyllä hyvä, mutta jääkaapissa kermatoffee jähmettyy aika kovaksi ja purtavuus häviää. Lopputulos muistutti siis enemmän imeskeltävää toffeeta. Mutta siis herkullista sellaista!

Selvittelin hieman asiaa, ja lukemani mukaan massan sekoittaminen sähkövatkaimella ennen tomusokerin lisäämistä voisi auttaa tekemään fudgesta enemmän purtavaa. Kokeiluni ei jää kuitenkaan tähän, vaan seuraavaksi ajattelin ottaa testiin tämän Kakku Katrin fudgereseptin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *