Tattarivohvelit ja helppo omenahillo

tattarivohvelit3

Rento fiilis, vahva kahvi ja vastapaistetut rapeat vohvelit, sen paremmin ei kyllä aamu voi alkaa! Sen jälkeen kun kokeilin tattarijauhojen käyttämistä timjamikekseihin, olen aina mahdollisuuksien mukaan vaihtanut vehnäjauhot niihin. Pidän tattarin mausta ja mielestäni se tuo kivan sitkoisen rakenteen juuri esimerkiksi kekseihin ja vohveleihin. Ja onhan se tietenkin myös gluteenitonta, joka sopii passelisti tähän ton-ton -dieettien aikakaudelle.

Itsehän tosiaan olen niin kaikkiruokainen kuin ihminen vain voi olla. Pienestä pitäen olen tottunut syömään kaiken maailman kummallisuuksia, joten nirsoilu ei todellakaan kuulu ruokapöytääni. Meillä lupaa nirsoilla ei anneta edes teineille, jotka kyllä yrittivät ronkkia sieniä pois kasvislasagnesta. En myöskään pyri välttelemään mitään tiettyjä ruoka-aineita, mutta yritän suosia niin paljon kasvisruokaa kuin vain mahdollista. Siis kaikkea kohtuudella, myös vehnää.

tattarivohvelit

Omenahillon keittelin viime viikonloppuna mummun viimeisistä omenoista, kun vietin rentoa lauantaita keittiössä hengaillen. Sunnuntaina paiston aamiaiseksi hilloa silmällä pitäen nämä tattarivohvelit ja niistä tulleen energiapiikin seurauksena siivosin viimein keittiöstä mauste- ja kuiva-ainekaapit. Samalla huomasin, ettei muuten tomu- ja ruokokidesokeria tarvitse ostaa vähään aikaan…

tattarivohvelit2

Tattarivohvelit (n. 15 kpl, gluteeniton)

 • 3 munaa
 • 4 dl maitoa
 • 1 dl kivennäisvettä
 • 3 dl tattarijauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl suolaa
 • 2 rkl sokeria
 • 50 g sulatettua voita
 • Paistoon voisulaa

Riko munien rakenne kulhossa ja lisää sekaan maito sekä keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Lisää jäähtynyt voisula ja kivennäisvesi varovasti sekoittaen. Anna taikinan turvota 15-30 minuuttia ja paista vohvelipannussa. Tarjoile esimerkiksi itse tehdyn omenahillon kera. Jättämällä sokerin pois saat suolaisia vohveleita, jotka voi tarjoilla blinien tapaan.

Omenahillo (n. 1 litra valmista hilloa)

 • 1 kg kuorittuja ja lohkottuja omenoita (itse suosin hieman happamia lajikkeita)
 • yhden sitruunan raastettu kuori ja mehu
 • kanelitanko
 • 1 dl vettä
 • 3 dl hillosokeria

Laita aineet suureen kattilaan ja keitä kunnes omenat ovat kypsiä eli noin 15 minuuttia. Ota kanelitanko pois, soseuta hillo ja purkita se. Ennen purkitusta täytä lasipurkit kiehuvalla vedellä niiden desinfioimiseksi. Hillo säilyy jääkaapissa ”satokaudesta toiseen”, mutta kuulemma myös pidempään.

Essi / Pinossa - -
Posted in reseptit, ruoka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *