Se aito blogimatto

Yhteistyössä Sukhi-matot

beni-ourain-matto-sisustus

Voisitko kuvitella ostavasi luksuslaukun kopion? Entä asettaisitko ylpeänä esille keskelle kahvipöytää Aalto maljan markettiversion? Et varmaan. Kun Kärkkäinen lanseerasi halpisversion ikonisesta String-hyllystä, herätti se närkästystä monissa sisustajissa. Samalla tavalla epäonninen Facebook-postaus nosti someraivon kulttuurisesta riistosta, kun yrittäjä järjesti arvonnan hauskasta sulkapäähineestä.

Komeileeko lattiallasi tai onko mielessäsi käynyt ostaa blogimatto? Se vaalea, ihana matto, jossa on tumma salmiakkikuvio? Se sama matto, joka on näkynyt niin monessa sisustuslehdessä ja -blogissa parin viime vuoden aikana. Jos vastasit kyllä, saatat olla syyllistynyt kopion ostoon tai kulttuuriseen riistoon.

Okei, vedetään hieman henkeä. Paimentolaismatot ovat olleet supertrendikkäitä jo muutaman vuoden ja monella suomalaisellakin sellainen komeilee kodin lattialla. Paimentolaismaton tai ”paimentolaismaton” on voinut hankkia kalliista putiikista tai ihan edullisestikin polypropeiinista valmistettuna. Moni jälkimmäistä vaihtoehtoa suosinut ei kuitenkaan ehkä ole  tullut ajatelleeksi, että ihana matto saattaisikin olla kopio. Minäkään en ollut asiaa ajatellut ennen kuin Sukhi-matot otti minuun yhteyttä.

sukhi matot 3

Aidot paimentolaismatot eli Beni Ouarain matot tulevat Marokosta Atlas-vuorilta, jossa niiden kutominen on kuulunut Beni Ouarain paimentolaisheimon perinteisiin jo satoja vuosia. Yhden maton valmistus vaatii rutkasti aikaa ja taitoa, joka välittyy heimon kesken äidiltä tyttärelle. Jokainen matto on uniikki yksilö ja todellakin tekijänsä näköinen: meidän silmään vain graafiset kuviot ovat todellisuudessa symboleita kutojan elämästä. Matoissa esiintyviä teemoja ovat esimerkiksi syntymä, hedelmällisyys, luonto ja naiseus. Kaikki myös meille suomalaisille tärkeitä teemoja.

Maton valmistus alkaa villasta, joka saadaan samalla alueella elävästä ikivanhasta lammasrodusta. Lampaat ovat pienikokoisia ja niiden villan sanotaan olevan maailman hienointa, juuri siksi aidot paimentolaismatot ovatkin niin hurmaavan pehmeitä. Villan keruun jälkeen se kehrätään villaksi ja matto solmitaan tuhansilla solmuilla, kaikki täysin käsin. Yhden maton valmistumiseen saattaa kulua kuukausia.

sukhi matot 2
halpa-beni-ourain-matto

Sukhi-matot tekee yhteistyö mattoja valmistavien käsityöläisten kanssa Intissa, Marokossa, Nepalissa ja Turkissa ostaen tuotteet suoraan heiltä. Sukhi tarjoaa kunnolliset työtilat käsityöläisille ja maksaa kutomisesta 2-3 kertaa keskiarvoa suuremman palkan. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä aidoista luonnonmateriaaleista kunkin alueen perinteitä kunnioittaen.

Sukhin tavoite on yksinkertainen: he haluavat tarjota laadukkaita ja käsintehtyjä mattoja juuri sinulle. Ostamalla mattonsa suoraan käsityöläisiltä, pystyy yritys myös tarjoamaan tuotteet edullisemmin kuluttajille tinkimättä työntekijöiden palkasta tai oikeuksista. Nepaliksi sukhi tarkoittaakin onnellista. Onnelliset työntekijät tekevät onnellisia mattoja.

Koska kaikki Beni Ourain matot ovat käsityötä ja uniikkeja yksilöitä, ei massatuotettuja paimentolaismatoista inspiraationsa saaneita mattoja voi varsinaisesti kutsua kopioksi, vaikka alussa niin syyllistinkin. Mutta samaan tapaan kuin sulkapäähineet ovat Amerikan alkuperäiskansalle pyhiä esineitä ja merkkejä saavutuksista, ovat paimentolaismatotkin merkityksellisiä kutojilleen. Matot ovat osa heidän kulttuuriperimäänsä ja toimeentulo.

sukhi matot

Kaikille on varmasti selvää, mistä aitojen mattojen hintalappu koostuu. Olen itse monta kertaa kertonut sisustavani minibudjetilla, joten en halua syyllistää yhtäkään edullisen blogimaton omistajaa. Halusin kirjoittaa aiheesta siksi, koska me suomalaiset olemme design-kansaa ja raivostuisimme, jos joku lähtisi törkeästi kopiomaan ja rahastamaan meidän kulttuurimme ikonisimmilla esineillä. En vaadi massatuottettuja mattoja roviolle (eivätkä ne kyllä palaisikaan, heh) mutta toivoisin, että jokainen meistä jatkossa ajattelisi asiaa enemmän ja olisi valmis panostamaan aitoon tuotteeseen. Itsekin myönnän, että tonnin sijoittamineen mattoon saattaisi kirpaista, mutta maksaisiko se takaisin itsensä laadussa ja siinä hyvässä fiiliksessä, jota tiedän maton tuovan? Ehkä.

Ps. Avasin juuri säästötilin, sillä tämä matto muuttaa vielä joskus meille.

Lue lisää Sukhi-matoista täältä.
Kuvat: Sukhi-matot.

___


Translation:
Say ”Sukhi” when you want that bloggers’ most wanted rug!

12 kommenttia “Se aito blogimatto

  1. En ole niin inessä skenessä että olisin edes tiennyt tästä blogimatosta, mutta kävin kurkkaamassa Sukhin sivuja ja linkittämäsi matto on aivan ihana! Ihastuin myös kivikuvioiseen huopapallomattoon! Meidänkin päässä alkaa armoton säästäminen, jotta saadaan jättikokoinen huopamatto lattialle. Kiitos vinkistä!

  2. Mulla on se Elloksen versio. Toki vaikutteita on näistä BeniOuraineista, mutta eihän se ihan sama ole, eikä ole muuten villaa nähnytkään. Toisaalta sain sillä meidän olohuoneeseen sellaisen tunnelman, jota halusin. Rahaa ei aitoon ole, eikä tule vähään aikaa olemaan, joten joudun tyytymään edullisempaan vaihtoehtoon, vaikka aito olisikin todella ihana.

  3. Kiitos Kati kommentista! Kiva kun aihe herättää keskustelua 🙂 Eihän sen Tanger tosiaan sama ole saatika villaa, mutta tunnelmaltaan hyvin samanlainen kuten totesitkin. Uskon kyllä, että varmasti jokainen meistä ostaisi aidon jos vain budjetti siihen venyisi – tai jos tietäisivät alkuperäisen olemassaolosta.

  4. Upeita nuo aidot ! Myönnän syyllistyneeni elloksen kopioon, mutta vielä joskus kymmenen vuoden päästä valmistuttuani haluan sijoittaa johonkin tommoiseen ja toivoa, että se kestää aikaa ja kulutusta hintansa edestä!

  5. Harvalla näihin on yhdeltä istumalta varaa, varsinkaan jos opiskelee. Moni kuitenkin säästää esimerkiksi y-tuoleihin, joten miksi ei säästäisi myös mattoon 🙂

    On jännä miten suhtautuminen tekstiin jakautuu niin kahtia: toiset ovat kuten sinä ja toiset taas loukkaantuvat todella kun väitän mattoa edes hitusen kopio. Mutta hyvä kun menee tunteisiin, ainakin herättää keskustelua 😉

  6. Saa kysyä ja hyvä kysymys 🙂 en siis tarkoita Prismasta ostettua maljakkoa vaan jos vaikka Kärkkäinen alkaisi myydä samanlaista muovista valmistettua tai jos tilaisi feikin vaikka Aasian verkkokaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *